Program "ESTIA"
Bulletin Početna strana
Bulletin Toplotna pumpa vazduh/voda
Bulletin Glavne prednosti
Bulletin Tehnologija na najvišem nivou
Bulletin Komponente sistema
Bulletin ESTIA Katalog 2021/22
Bulletin ESTIA Katalog 2020/21
Bulletin ESTIA Publikacija 2021
Bulletin ESTIA presentation next
generation 2021
Bulletin Engineering Data Book -
ESTIA serija 5
Bulletin ESTIA Appendix 2019 -
Manual

111

 

ESTIA – Tehnička poboljšanja

 Zaštita od zamrzavanja

Pod određenim uslovima (temperatura, vlažnost) kondenzovana voda se može skupljati i zamrzavati na razmenjivaču toplote i formirati inje koje može uticati na rad uređaja. Da bi se to izbeglo, konvencionalni uređaji periodično obrću ciklus u cilju otapanja. Pritom se prekida funkcija grejanja i prelazi u režim hlađenja u cilju da se toplota preda razmenjivaču toplote spoljašnje jedinice i otopi nahvatano inje.

Estia toplotna pumpa ima jedinstveno rešenje protiv zaleđivanja, tako da se primenjuje manji broj ciklusa uz kraće trajanje procesa otapanja. Rashladni fluid koji dolazi iz unutrašnje jedinice, vodi se još ispred Venturija oko donjeg dela razmenjivača toplote (cev za zaštitu od zaleđivanja). S obzirom da rashladni fluid isparava tek nakon Venturija, temperatura cevi za zaštitu od zaleđivanja je iznad temperature tačke rose, pa je donje područje razmenjivača toplote bez inja. Merenjem temperature razmenjivača toplote spoljašnje jedinice, proces otapanja se startuje samo po potrebi.To povećava i efikasnost sistema.

Veći učinak grejanja

Dugogodišnje investicije u napredne tehnologije čine prednosti Toshiba toplotnih pumpi vazduh/voda jasno uočljivim.

  • Dvostruki rotacioni klipni kompresori mogu se dobro regulisati u širokom opsegu broja obrtaja uz visoku efikasnost.
  • Vektorsko IPDU invertersko upravljanje garantuje tačan i brz proračun jačine struje motora radi maksimalne efikasnosti. U slučaju ESTIA, vektorski upravljan inverter opremljen je RISC procesorom.
  • Zaštita od zaleđivanja sprečava smanjenje učinka i efikasnosti.
  • Regulacija otapanja, vođena temperaturom, aktivira se samo u ekstremnim uslovima. Zahvaljujući vrlo visokim koeficijentima grejanja Estia uređaji ostvaruju vrlo velike grejne učinke i pri niskim spoljnim temperaturama, uz niske troškove grejanja.